Misschien lazen jullie rond 18 augustus ook in sommige kranten hoe karig de verloning is van zelfstandige vroedvrouwen die geen thuisbevallingen doen.

Jammer genoeg behoort onze praktijk tot die groep van zelfstandige vroedvrouwen.

Nog voor de berichtgeving in de media, spraken wij onderling al vaker over het al dan niet deconventioneren. Wij vroedvrouwen zijn niet de sterkste onderhandelaars als het over verloning gaat. Dit omdat wij ons werk met veel passie en idealisme doen. De passie voor ons vak, liefde voor elk nieuw leven en de overtuiging dat elk ouderpaar en hun baby, de beste zorgen verdienen ongeacht hun afkomst of sociale status, maakt dat dit thema veel te lang is doodgezwegen. En eerlijk waar, onze verloning weegt niet op tegen de appreciatie die we dagelijks krijgen van onze ouders.

Maar ons loon staat absoluut niet in verhouding met onze diploma’s (Bachelor – Master) onze voortdurende bijscholingen die we zelf moeten betalen (draagconsulente, accupunctuur, group-care, lactatiekundige IBCLC, … enz), onze medische verantwoordelijkheid en onze 24/24u bereikbaarheid. En als we dan een vrije dag hebben, is er nog de administratie en het beantwoorden van mails en talloze berichtjes. Iets wat we enerzijds met veel plezier doen maar anderzijds ook onbezoldigd. Dit omdat het voor ouders een laagdrempelige hulplijn is op momenten dat het even moeilijk gaat.

Zoals jullie hieronder zullen merken is de bruto-verloning als geconventioneerde vroedvrouw voor dit alles ronduit lachwekkend:

BIJVOORBEELD NA DE GEBOORTE

 • 66,85€ bruto van dag 0 tot en met 3 op een werkdag (maar meestal zijn jullie dan nog in het ziekenhuis)
 • 53,48€ bruto op dag 4 en 5 op een werkdag (na een keizersnede blijven de meeste mensen 5 dagen in het ziekenhuis)
 • 35,09€ bruto voor elk bezoek na dag 6, ook in het weekend.

Dit zijn bruto bedragen dus halveer ze maar om te komen tot wat wij er netto aan overhouden. Zoals jullie weten vinden wij het belangrijk om pas te vertrekken na een huisbezoek als we zeker weten dat jullie weer verder kunnen. In die eerste dagen of wanneer het moeilijk gaat, duurt een huisbezoek vaak langer dan een uur. Omdat wij van dit loon niet meer kunnen leven, hebben wij een belangrijke keuze moeten maken.

We hadden kunnen kiezen om geconventioneerd te blijven door minder tijd uit te trekken zodat we meer huisbezoeken konden doen maar dat was geen optie en strookt niet metde visie van onze praktijk. Geen bijscholingen meer volgen is eveneens geen optie want dan gaan we alleen maar achteruit en we willen vooruit blijven gaan.

De visie van onze praktijk is juist laagdrempelige zorg verlenen en hiervoor voldoende tijd uittrekken. Zorg op maat, gebaseerd op degelijke kennis en kunde door het volgen van bijscholingen en studiedagen. Kortom kwalitatieve zorg voor iedereen ongeacht hun afkomst of sociale status.

Wij gaan dus deconventioneren!

Wat betekent dit voor jullie?

 • Jullie krijgen van het RIZIV maar 75% terug betaalt van het officiële tarief. Wat oneerlijk is aangezien dit bij andere gedeconventioneerde zorgberoepen (bvb. artsen) wel 100% is.
 • Helaas is er de misvatting dat deconventionering extra kosten met zich meebrengt voor de zorgvragen maar dat hoeft zeker niet zo te zijn.
 • Wij schaffen de kilometervergoeding af en ook de 50€ administratiekosten.
 • Maandelijks bezorgen wij jullie een factuur met daarop per consultatie en/of huisbezoek met het forfait.
 • Jullie betalen in eerste instantie dat bedrag aan ons.
 • Maar bezorgen vervolgens de factuur aan jullie hospitalisatieverzekering die jullie geheel of gedeeltelijk alles zullen terugbetalen. Dit is afhankelijk van de door jullie gekozen hospitalisatieverzekering. Dus kijk dit goed na!!
 • Als je hospitalisatieverzekering alle forfaits terugbetaalt, betalen jullie dus niks extra voor onze zorg.
 • Ook als je geen hospitalisatieverzekering hebt, zullen we hiermee rekening houden.

Bij vragen of onduidelijkheden: info@vroedvrouwenpraktijk-jade.be